Veelgestelde vragen

Als ouder krijg je 30 respijtdagen voor een volledig kalenderjaar en een voltijds opvangplan. Het aantal wordt a rato berekend volgens instapdatum en aantal opvangdagen.

Respijtdagen worden ingezet bij afwezigheid van het kind wegens ziekte zonder doktersattest, verlof en snipperdagen.

Bij buitenschoolse opvang krijg je geen respijtdagen.

De kinderopvangtoeslag is een extra tegemoetkoming van €3.50 (geïndexeerd bedrag 2024) per volle opvangdag. Dit is enkel voor kinderen die nog niet naar de kleuterklas gaan en worden opvangen in een opvang...

  • waarvoor ouders betalen
  • met een vergunning van kind en gezin
  • die met een vrije prijs werken.

De kinderopvangtoeslag kan enkel gegeven worden door opvanglocaties die werken met een vrije prijs voor kinderopvang. In De Blauwe Lelie werken we met een inkomensgerelateerde prijs waardoor wij deze toeslag niet kunnen geven.

Je krijgt een rondleiding in het kinderdagverblijf nadat je te horen hebt gekregen dat je een opvangplaats hebt in het kinderdagverblijf.

Kinderdagverblijf of onthaalouder:
Als er een 2de kind in het gezin komt, kan je het attest voor het 1ste kind herberekenen.   Je krijgt een korting voor een extra kind ten laste.  De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ouder.  Doe dit zo snel mogelijk want een herberekening kan niet met terugwerkende kracht.  Het nieuwe tarief gaat altijd in op de eerste dag van de maand die volgt op je aanvraag.  Let op: Heb je sinds je laatste attest minder personen ten laste of een hoger inkomen, dan kan je inkomenstarief hoger zijn. Heb je meer personen ten laste of een lager inkomen, dan kan je inkomenstarief lager zijn.

Buitenschoolse opvang:
Bij de opvang van kinderen uit hetzelfde gezin op een zelfde dag krijg je 25% korting. Deze vermindering is te combineren met het verminderd tarief.

 

Het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie biedt al jaren tegemoetkomingen in de kosten voor vrijetijdsactiviteiten en digitale middelen aan. Ter vervanging van de Axi-bonnen werd door het Vast Bureau beslist om ook de kosten voor de buitenschoolse opvang in dit systeem terug te betalen. Per kind in het gezin is er recht op maximum 120 euro terugbetaling per jaar.  Welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen en hoe dit aan te vragen, kan je lezen op https://www.ocmw-brugge.be/tegemoetkoming-in-kosten-voor-vrijetijdsactiviteiten

In één van onderstaande gevallen moet je het attest opnieuw berekenen:

- herberekening in de maand waarin het kind 3.5 , 6 of 9 jaar wordt. Dit moet je doen 2 maanden voor het eind van de geldigheidsdatum.

- als de gezinssituatie verandert.

als het aantal kinderen ten laste verandert.

als je denkt dat je recht hebt op een individueel verminderd tarief.

als je individueel verminderd tarief vervalt. Dit moet je doen 2 maanden voor het eind van de geldigheidsdatum.

Kind & Gezin bepaalt, op basis van jouw bruto gezinsinkomen, hoeveel je per dag voor de opvang moet betalen. Dit is zo voor alle voorschoolse opvang van De Blauwe Lelie.

Dit vraag je aan via de website van Kind en Gezin. https://mijn.kindengezin.be/home

Meer info kan je vinden op de website van Kind en Gezin via deze link:

https://www.kindengezin.be/nl/thema/kinderopvang-en-naar-school/kostprijs/inkomenstarief

Het huishoudelijk reglement beschrijft alle afspraken die van kracht zijn in de opvang. Wanneer je kind bij ons naar de opvang gaat, verklaar je dat je akkoord bent met de afspraken uit het huishoudelijk reglement.

De schriftelijke overeenkomst is een overeenkomst tussen de ouders en De Blauwe Lelie. Hierin staan de opvanggegevens voor jouw kind.
Bij opvang in een kinderdagverblijf of bij een onthaalouder staan op de schriftelijke overeenkomst ook de dagen waarop wordt afgesproken dat je kind in de opvang aanwezig zal zijn. Ook de startdatum en einddatum van de opvang zijn opgenomen in de overeenkomst.

Het spiegelboekje is een middel om jouw kind te leren kennen. We vragen hierin informatie over: de slaapgewoontes, de eetgewoontes, de spelgewoontes,…

Elke opvanglocatie heeft een teamverantwoordelijke. Ook de onthaalouders hebben per regio een eigen gezinscoach. De teamverantwoordelijke/gezinscoach ondersteunt en coördineert de dagelijkse werking van de opvang en is voor jou een eerste aanspreekpunt indien je vragen hebt over de opvang. Onze teamverantwoordelijken/gezinscoaches kunnen je helpen met concrete vragen over de opvang.

In het groeipakket zitten de gezinsbijslagen (vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen. Het groeipakket geeft gezinnen de kans om zich te ontwikkelen en voorziet voor de ouders een financieel duwtje in de rug. Klik hier om meer te lezen over de tegemoetkomingen op maat van je gezin.

 

Lokaal loket Kinderopvang is een dienst van Stad Brugge. Zij helpen jou in je zoektocht naar kinderopvang. Het loket kinderopvang noteert jouw vraag en verspreid deze vraag naar de mogelijke opvanglocaties in Brugge. Indien je informatie wenst over de opvang kan je ook bij hen terecht.

Klik hier indien je meer informatie wenst.

Een kennismakingsgesprek: Indien we een opvangplaats hebben in een kinderdagverblijf of peutertuin nodigen we je uit om op kennismakingsgesprek te komen. Tijdens dit gesprek geeft de teamverantwoordelijke meer uitleg over de werking van de opvang, over ons huishoudelijk reglement en wordt het opvangplan overlopen. Je krijgt op dit moment ook een rondleiding in de opvang.
Indien we een opvangplaats hebben bij een onthaalouder, nodigen we je uit om de onthaalouder te contacteren en kan je kennis maken. Daar krijg je uitleg over de werking en een rondleiding in de opvang. Bij het toezeggen van de plaats word je uitgenodigd voor een ouderavond waar je nog meer uitleg over het huishoudelijk reglement krijgt en wordt het opvangplan overlopen. 

Een administratief gesprek: Net voor de start van de opvang belt de teamverantwoordelijke je nog eens op. Zij zal samen met jou de opstart plannen en alle documenten in orde brengen.

Omdat de opvang een totaal nieuwe omgeving is voor je kind, geven we elk kind de kans om te wennen aan de opvang. We voorzien één wenmoment voor kind en ouder en 2 wenmomenten alleen voor het kind. Een wenmoment duurt maximum 2 uur en is kosteloos.